Hayat Oyun Kayboluş Tutunamayanlar Kitabı

17 Mart 2021

Türk edebiyatının en önemli eserlerinden kabul edilen Tutunamayanlar romanı üzerine çok sesli bir eleştirel okuma sunan Hayat Oyun Kayboluş Tutunamayanlar Kitabı, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Koçak editörlüğünde yayımlandı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mesut Koçak editörlüğünde yayına hazırlanan Hayat Oyun Kayboluş Tutunamayanlar Kitabı, Tutunamayanlar romanı üzerine kaleme alınan on üç yazıdan ve seçilmiş bir bibliyografyadan oluşuyor. Kitap, Tutunamayanlar üzerine çok sesli eleştirel okumayı bir ana omurga etrafında birleştirerek okuyucuyla buluşturuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Mesut Koçak’ın yayına hazırladığı Hayat Oyun Kayboluş Tutunamayanlar Kitabı; her biri ilgili alanlarda çalışan yazarlar, akademisyenler, eleştirmenler tarafından kaleme alınan yazılarla Tutunamayanlar’ın “anlatı ormanlarına” girmek isteyen okura, amacı ne olursa olsun, yolunu kaybetmeden ilerleyebilmesi ve onun sırlarıyla ve hazineleriyle karşılaşabilmesi için rehber olmayı hedefliyor.

Oğuz Atay’ın 1970 yılında kaleme aldığı Tutunamayanlar romanının 50’nci yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen program sonrası çok sesli bir eleştiri kitabı fikrinin doğduğunu ve kitap için hazırlığa başladığını söyleyen Koçak, yazıları ve yazarları belirlerken akademi ile edebiyat dünyasını birleştirdiğini dile getiriyor. Ayrıca yetenekli genç araştırmacı ve yazar adaylarını da dâhil eden Koçak, yazıların yeni okumaların ürünü olmasına ve tekrar olmamasına özen gösterdiğini belirterek, “Sadece Haluk Oral’ın yazısı önceden yayımlanmış bir yazıydı. Bu yazıyı alma sebebimiz Haluk Oral’ın yazısının Tutunamayanlar’ın yayın hikâyesine, metnin yayımlanmadan önceki düzeltmelerine dair son derece orijinal bilgiler içermesiydi. Kitaptaki yazıları belirlerken bir ana omurga etrafında birleştirmeye ve mümkün olduğunca eserin birçok anlatı özelliğine temas ederek boşluk bırakmamaya çalıştık.” diye konuşuyor.

Türk romanının mihenk taşı

Tutunamayanlar’ı Türk romanının mihenk taşı olarak tanımlayan Koçak, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Tutunamayanlar bir defa çok sesli bir kitap. Kelimenin tam manasıyla avangart. Ele avuca pek gelmiyor. Okuyucuyla oyunlar oynuyor. Alegorik ve ironik yönleri baskın. Çok sesliliğinin yanında çok katmanlı. Dağınık olduğu da birçok eleştirmenin altını çizdiği bir husus. Ancak 1971’de ilk cildi yayınlandığında Türk romanında örneği daha önce görülmemiş bir anlatı olarak dikkat çekiyor. Hatta bu yönüyle yayımlanması dâhi zor oluyor. Dediğim gibi bu öncü yönü baskın ve bu yönü ile de çığır açıyor. Türk romanı üzerinde etkisi bugün de süren bir mihenk taşı hüviyeti kazanıyor zaman içinde.”

Ketebe Yayınları tarafından eleştiri kategorisinde yayımlanan Hayat Oyun Kayboluş Tutunamayanlar Kitabı’nda, Mesut Koçak’ın yanı sıra Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet Koçyiğit, Türk Dili ve Edebiyatı lisansüstü öğrencileri Rumeysa Cansever ve Yelda Sözdemir’in de yazıları yer alıyor.