Türkoloji Konuşmaları’nın “Evliya Çelebi’yi Unuttuk Mu?” başlıklı 50. oturumu 05.02.2024 tarihinde gerçekleştirildi. Programın konuğu Prof. Dr. Hayati Develi, kendi özgeçmişi ve akademik hayatı üzerinde durduktan sonra Evliya Çelebi hakkında bilgiler verdi.
Evliya Çelebi ve ailesinin künyesine arşiv kayıtlarında rastlanmaması, babasının Saray-ı Amire’nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zılli Efendi olarak bilinmesine rağmen onunla da ilgili bilgi olmaması ve mezarının bilinmemesi gibi sebeplerle tarihte gerçekten yaşayıp yaşamadığı konusunda tereddüte düşüldüğünden bahsetti. Kahire’de kitaplaştırdığı Seyahatname’nin, vefatından sonra Emir Özbeg Bey ailesinde kaldığı üzerinde duran Develi, daha sonra Hacı Beşir Ağa’ya hediye olarak gönderilmesi sebebiyle kitapların İstanbul’a ulaştırıldığını ifade etti.
Programın sonunda FSMVÜ Evliya Çelebi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Musa Duman merkez çalışmalarından bahsetti. Seyahatname’nin sadece dil yönünden incelenmesi gereken bir metin olmadığını, bir kültür hazinesi olduğunu, dolayısıyla okuyucunun hatasız ve kusursuz bir neşre ulaşmasının önemli olduğunu, bu sebeple de Seyahatname’nin yeni bir neşri için hazırlıkların merkez tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Türk toplumunun hafızasında muhakkak bir yer bulduğunu, yeni neşrin ve merkez çalışmalarının bu hafızayı derinleştirmek amacıyla yapıldığını söyledi.
Program katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından iyi dilek ve temennilerle sona erdi.